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Baking

사워도우 빵과 당지수

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사워도우 빵 만들기에 심취하여 인터넷 서핑 중 발견한 글입니다. 당지수 때문에 빵 먹기를 두려워 했던 분들에겐 도움이 될 만한 글이예요.

 

요약하자면 사워도우 빵은 당지수(GI)도 55 이하로 낮아서 섭취 후 혈당이 천천히 올라가고, 영양 성분도 많습니다. 그래서 사워도우 빵이 고탄수화물 음식이긴 하지만 혈당을 치솟게 하지 않으므로 적당히, 통곡물 식품이랑 함께 먹으면 괜찮다는 내용입니다. (괜찮다는 것이지 과하게 많이 먹으라는 말은 절대 아닙니다. 뭐든지 많이 먹으면 탈나는 것 아시죠?)

 

 

 

Sourdough bread provides a number of important nutrients and can fit into a healthy and balanced diet. While its high carbohydrate content can cause blood sugar levels to rise, it shouldn't cause blood sugar spikes and crashes.

 

사워도우 빵은 중요 영양성분을 많이 제공하고 건강하고 균형잡힌 식사가 될 수 있다.  높은 탄수화물 함량이 혈당을 높일 수 있지만, 혈당을 치솟게 하지는 않는다.

 
 
Blood Sugar Basics

Blood glucose provides your body with the energy needed to make it through the day, but consistently high levels can cause chronic problems with the kidneys, nerves, feet and eyes. Though a number of factors can cause blood sugar to rise to dangerous levels, eating large amounts of carbohydrate-rich food is often to blame. The glycemic index is a 100-point scale used to measure the effect of carbohydrate-rich foods on blood sugar levels. Foods that have a high glycemic index of greater than 70 on the scale may cause sudden and extreme spikes in blood sugar levels, while those with a glycemic index of 55 or less produce a more gradual increase.

 

혈당은 우리 몸의 에너지를 공급하지만, 혈당이 계속 높으면 신장, 신경, 발, 눈에 만성적 문제를 일으킬 수 있다. 고탄수화물 식이는 혈당을 위험 수준까지 오르게 한다. GI 지수는 탄수화물 함량이 높은 음식이 혈당에 미치는 영향을 측정하는 지수이다. 70보다 높은 GI 지수를 가진 음식은 혈당을 치솟게 하고, 55보다 낮은 음식은 혈당을 천천히 오르게 한다.

 

 

 

Carbs in Sourdough Bread
One medium-sized slice of sourdough bread contains around 37 grams of carbohydrates --about 12 percent of the daily value for this macronutrient for those who follow a 2,000 calorie-per-day diet.

 

중간 크기의 사워도우 빵 한 조각에는 37g의 탄수화물이 들어있고, 이것은 하루에 2,000칼로리를 먹는 사람에게는 12% 정도 해당되는 양이다.

 

 

 

 

Sourdough's Effect on Blood Sugar
Despite its significant carbohydrate content, sourdough bread has a glycemic index of 53 -- making it a low-glycemic-index food. As with other low GI food, sourdough bread will likely cause a gradual increase in blood sugar levels rather than a spike.

 

많은 양의 탄수화물이 들어 있지만, 사워도우 빵의 GI 지수는 53으로 낮다. GI 지수가 낮은 다른 음식처럼 사워도우 빵은 혈당을 천천히 오르게 할 것이다.

 

 

 

 

 

Making Smarter Choices
Just because sourdough bread is a low GI food does not mean you should eat it in excess. One regular slice of sourdough bread counts as one grain serving. According to the U.S. Department of Agriculture, healthy adults should eat between five and eight servings of grains each day -- half of which should be whole grains. Sourdough bread is not a whole grain, but can be enjoyed as part of a healthy diet, alongside other whole grains such as 100 percent whole wheat bread, brown rice and whole grain pasta.

 

 

사워도우 빵이 GI지수가 낮다고 많이 먹어도 괜찮다는 의미는 아니다. 한 조각의 사워도우 빵은 섭취하는 곡물의 한 종류로 생각하면 된다. the U.S. Department of Agriculture는 건강한 성인은 하루에 5~8가지 곡물(반 정도는 통곡물로)을 먹어야만 한다고 말한다. 사워도우 빵은 통곡물은 아니지만, 건강한 식사의 일부분으로, 100퍼센트 정제하지 않은 곡물빵, 현미, 정제하지 않는 곡물 파스타 같은 통곡물과 함께 먹으면 좋다.

by KATHRYN VERA Last Updated: Nov 16, 2015

 

 

출처 : http://www.livestrong.com/article/470019-sourdough-bread-blood-sugar/

 

 

 

요즘 애지중지하는 통밀 르방이예요.

오전 8시쯤 먹이(통밀가루 50g + 생수 50g)를 줬고, 지금(오후 1시) 2배 정도 부풀었어요.

반복되는 실패로 엄청난 양의 밀가루를 소비한 끝에 이것 하나만 살렸답니다.

 

백밀가루로 르방 만들기에 다시 도전하려구요.

 

 

 

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